PVC Prozori

PVC Prozori

Prozori kao  izvor svjetla nas povezuju s okolinom te štite od nepovoljnih vremenskih uvjeta. Prozori se ubrajaju u najzahtjevnije građevinske elemente u kući, zgradi, stanu.  Pritom treba voditi računa kako su prozori jedina barijera između interijera i vanjskih atmosferskih utjecaja. 

Svi PVC profili napravljeni su na sustavu zračnih komora, a dodatnu čvrstoću prozorima daju pocinčana čelična ojačanja. Velika prednost prozora načinjenih od PVC-a lako je i jednostavno održavanje. Važna napomena je kako PVC materijal ima iznimnu sposobnost sporog starenja, a samim time i dugovječnost. Otporan je na sve vanjske utjecaje i možemo reći kako je gotovo neuništiv i trajan. U odnosu na druge materijale za izradu prozora cijenom je vrlo prihvatljiv, stoga si priuštite  svakako najkvalitetnije prozore iz profila Salamander, a naši stručni djelatnici preporučit će Vam svakako najbolja rješenja pri odabiru.

Struktura profila

Tehnički podaci:
1 – kontinuirana kompresijska brtva
2 – jednostavan za održavanje – dugovječna površina
3 – ekstrudirani profil
4 – čelična ojačanja u okviru
5 – screw-in cam za sigurno pričvršćivanje armatura
6 – kontinuirana kompresijska brtva
7  – 5-komorni profil
8 – čelično ojačanje u krilu
9 – prozorsko ojačanje
10 – rubna brtva stakla

11 – toplinski izolirani čelično pojačanje u okviru i krilu
12 – 7-komorni profil

Odabir novog prozora vrlo je važna odluka i stoga zahtijeva pažljivo planiranje.
Osim vizualnih čimbenika i funkcionalnih aspekta, karakteristike profila također igraju veliku ulogu.
Kako bi Vam bilo lakše u pronalaženju odgovarajućeg prozorskog sustava  koji optimalno zadovoljava vaše zahtjeve 
mi smo stavili zajedno neke savjete i informacije o prozorima:

Vrste prozora prema otvaranju i području primjene

Bočno obješen prozor

Imaju krila koja se otvaraju prema unutra ili van. Rotirajuća osovina leži u bočnom dijelu okvira i krila. Bočno obješeni prozori otvaraju se u sobu (unutarnje otvaranje). Njihova je prednost što se vanjske plohe stakla mogu očistiti jednostavno i sigurno.
Nedostatak je što bočno obješeni prozori nemaju nagibni položaj. Ako je prozor otvoren, kiša ili snijeg može lako ući u stambeni prostor.

Odozdo obješen prozor

Prilikom otvaranja krila se  zakreću oko donje horizontalne osi. To je otvaranje “prema unutra”.  Krila se naginju u sobu te se tako otvara ventilacijski prorez  na vrhu. 
Nedostatak je što se vanjske površine stakla vrlo teško čiste. To je razlog zašto se oni obično nalaze u podrumu ili sporednim prostorijama.

Nagibni i  okretni prozor

Danas se ovi prozori  najčešće se ugrađuju u Njemačkoj. To su prozori otvoreni “prema unutra”. Oni kombiniraju dvije  vrste (viseće i nagibne) u jednom krilu, što je njihova velika prednost. Nagibni i okretni prozori otvaraju se jednom centralno smještenom ručkom. Prozori ne bi smjeli biti širi nego što su visoki. Krila koja su preširoka stvaraju previše opterećenja na nosače te dolazi do savijanja okvira.

Horizontalno zakretni prozor

To su uglavnom velike veličine prozora, čija se krila okreću oko vodoravne osi koja se nalazi u središtu prozora. Iz praktičnih razloga donja polovica otvara se prema van, dok se vrh otvara prema unutra. Horizontalno zakretni prozori pružaju posebno djelotvornu prirodnu izmjenu zraka za ventilaciju. Unatoč tome horizontalno zakretni prozori pripadaju skupini “posebnim” prozorima. Prednost ovog prozorskog tipa je da se velike prozorske površine mogu otvoriti brzo i jednostavno. Horizontalno zakretni prozori mogu se zakretati za 180 ° što čini čišćenje lakšim.

Odozgo obješen prozor

Pri otvaranju ovog prozora,krila se okreću oko gornje horizontalne osi. Ova vrsta prozora najviše se koristi u tvornicama. Oni se mogu očistiti samo izvana.
Ove prozore treba koristiti samo gdje se može pristupiti izvana za čišćenje, npr. u prizemlju ili u zimskom vrtu.

Savršen sustav brtvljenja

Dva brtvena sustava koji su se dokazali u proizvodnji prozora su sustav sa vanjskim brtvama i sustav sa vanjsko-središnjom brtvom.
U oba sustava prozor ima nekoliko brtvenih razina. 
Voda koja želi ući zaustavljena je od strane malog razmaka između krila i okvira
te se odvodi kroz odgovarajuće dimenzionirane kanale za odvodnju u komori. Unutarnja brtva sprječava infiltraciju zraka. 
Ako je sve odrađeno kako treba, kao što je zajamčio SIP, nema razlike u kvaliteti između brtvenih sustava.